- Lees meerLees minder
Campsis radicans 'Flamenco' – Een kleurrijke klimmer vol passie!
De Campsis radicans 'Flamenco', oftewel de Trompetbloem Flamenco, is een spectaculaire klimplant die je tuin transformeert tot een feest van kleur en leven. Met zijn opvallende dieprode trompetvormige bloemen, die bloeien van juli tot september, is deze plant een echte blikvanger. Vlinders en bijen zijn er dol op, en jij waarschijnlijk ook!
Waarom kiezen voor de Campsis radicans 'Flamenco'?
- Krachtige groei: De Flamenco is een snelle groeier en tovert muren, schuttingen en pergola’s om tot kleurrijke kunstwerken.
- Rijke bloei: Van hoogzomer tot het najaar geniet je van een zee van dieprode bloemen. Een vleugje tropen in je eigen tuin!
- Winterhard: Ondanks zijn exotische uitstraling is deze plant perfect geschikt voor het Nederlandse klimaat.
- Vlinder- en bijvriendelijk: Maak je tuin levendig met deze insectenmagnetische plant.
- Weinig gedoe: Deze stoere plant heeft weinig onderhoud nodig om te blijven schitteren.
De ideale standplaats voor de Trompetbloem Flamenco
Deze zonaanbidder voelt zich thuis op een zonnige, beschutte plek. Denk aan een muur op het zuiden of een pergola waar hij de warmte maximaal kan benutten. Hij houdt van goed doorlatende grond, dus geef hem een basis van voedzame tuinaarde met een beetje compost. Een stevige klimondersteuning is belangrijk, want deze groeier gaat graag de hoogte in!
Hoe verzorg je de Campsis radicans 'Flamenco'?
- Grond: Voedzame, luchtige grond die overtollig water snel afvoert.
- Water geven: Houd de grond licht vochtig, zeker tijdens droge zomers. Geef niet teveel water, natte voeten zijn niet zijn ding!
- Bemesting: Voorzie de plant in het voorjaar van wat voeding om extra veel bloemen te krijgen.
Snoeien: hoe en wanneer?
De Trompetbloem Flamenco groeit razendsnel, dus snoeien is een must om hem in toom te houden en zijn spectaculaire bloei te stimuleren.
- Wanneer snoeien? In het vroege voorjaar (februari/maart), voordat de sapstroom weer op gang komt.
- Hoe snoeien?
- Snoei oude of lange scheuten flink terug tot een paar knoppen vanaf de basis.
- Verwijder dode, beschadigde of verwarde takken.
- Knip jonge scheuten af die niet de gewenste richting op groeien.
Dit houdt de plant compact en stimuleert een volle, uitbundige bloei.
Bijzonderheden van de Campsis radicans 'Flamenco'
- Maximale hoogte: Deze krachtige klimmer kan wel 6 tot 10 meter hoog worden, afhankelijk van hoe je hem begeleidt.
- Bloeitijd: Van juli tot september kun je genieten van de bloemenpracht.
- Toepassing: Ideaal om kale muren te verfraaien, pergola’s te laten schitteren of als natuurlijke afscheiding
Gat graven
Het gat moet ongeveer twee keer de hoogte en twee keer de breedte van het wortelgestel hebben. Maak vooral de onderlaag goed los om de waterafvoer te bevorderen. Als deze laag niet wordt weggehaald, kan er water blijven staan in het gat. Hierdoor gaan de wortels van de boom rotten en dat wil je natuurlijk niet.
Aanplanten
De boom moet op de juiste diepte geplant worden. Wat is dan de juiste diepte, vraag je je af? Dat is makkelijk te zien: de stam en de wortelhals (bij wortelgoed) hebben een andere kleur.
Bomen met blote wortel, ook wel wortelgoed genoemd, moeten zo snel mogelijk na levering geplant worden. Bij het planten houd je de bovenkant van de kluit of pot aan. Haal de pot of zak van de kluit af en… planten maar! Maar let op: nooit te diep. Bij leibomen of dakbomen zorg je er ook voor dat de rekken op dezelfde hoogte komen.
Slechte afwatering? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen.
En dan… Nu kun je het gat opvullen met een zak potgrond. De potgrond meng je met de uitgegraven grond. Bij bomen met een kluit mogen de ijzeren korf en jute nooit verwijderd worden. Waarom niet, wil je weten? Anders valt de kluit uit elkaar en beschadigt het wortelgestel.
Boompalen
Wij adviseren je om bij iedere boom één of twee boompalen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de boom scheef waait. Bovendien bevordert een boompaal de wortelgroei.
Wanneer je één boompaal plaatst, is het verstandig om deze op de windkant te zetten. De palen plaats je altijd buiten de kluit of pot. Bij wortelgoed is dit 30 tot 40 cm.
Tip: je kunt de boompalen een handje helpen door de gaten voor te boren met een grondboor en na te slaan met een hamer. Hierdoor staan de palen het stevigst. Vergeet ook niet om de grond rondom de palen goed aan te stampen.
De boomband wikkel je in een acht-vorm om de paal en boom. Daarna sla je met een hamer de boomnagels in de band en zit de boompaal vast.
Water geven
Bomen met kale wortel (wortelgoed) plant je wanneer de bomen in rust zijn. Er zitten dan nog geen bladeren aan en de boom verdampt niet. Je hoeft de boom daarom voorlopig nog geen water te geven. Wel is het verstandig om bij het aanplanten een emmer water te doen zodat de grond goed tussen de wortels zakt.
Bomen met kluit of pot? Om de grond goed te laten zakken, mag je jouw boom bij aanplant water geven. Zodra het voorjaar is, geef je ‘m - met mate - twee keer per week water. De boom moet dan zelf gaan ‘zoeken’. Als het warmer wordt en er zit meer blad aan de bomen, dan mag je jouw boom om de twee à drie dagen water geven. Bij tropische temperaturen elke dag.
Lees meerLees minderKennis maken
- Kleur van het blad Groen
- Wanneer zie ik bloemen? zomer
- Bloemkleur geel
- Krijgt deze boom vruchten? ja
- Stamomtrek
- Stamhoogte
- Hoogte met levering 150/175 cm
- Met blote wortel, pot of kluit geleverd? In de winter met in pot. In zomer in pot of doorgroeikluit.
- Wintergroen? Nee
Vruchtdragend
Blikvanger
Groeit hard
Groeit hard
Vruchtdragend
Blikvanger
Groeit hard
Groeit hard