Lei-Glansmispel | Photinia fr. Louise met een glimlach voor jou
Waarom kiezen voor de bontbladige Lei-Glansmispel?
De Lei-Glansmispel Photinia fr. Louise is dé kleurrijke toevoeging aan elke tuin. Perfect geschikt voor grote én kleine ruimtes, is deze veelzijdige leiboom zowel mooi als functioneel. Gebruik hem om je tuin af te schermen tegen wind, zon en inkijk, of plaats hem langs de terreingrens voor extra privacy. Dankzij een rekbreedte van 1,20 meter leveren wij de Lei-Photinia Louise die in de toekomst vol groeit met bonte bladeren in groen en wit!
De prachtige kenmerken van Photinia fr. Louise:
Uniek bont blad: Lichtgroene bladeren met een mooie witgroene tekening en jonge scheuten die schitterend roze kleuren.
Wintergroen: Geniet het hele jaar door van een kleurrijk en levendig uitzicht in je tuin.
Functioneel: Creëert schaduw, windbescherming en privacy.
Kleurrijk in alle seizoenen: Frisse roze scheuten in het voorjaar en behoudt kleur, zelfs in de winter.
De survivalgids voor een blije Lei-Photinia Louise
1. Verhuizing
Na levering start de reis van deze bonte Lei-Glansmispel pas echt. Een goede start is essentieel:
Plantdiepte: Zet de boom in een plantgat dat ruim genoeg is voor de kluit. Zorg ervoor dat de stam niet meer dan 5 cm diep in de grond zit.
Stabiliteit: Bevestig de boom stevig met boompalen en boomband om hem goed te laten wortelen.
Grondsoort: Deze boom houdt van lichtzure grond. Meng de grond met tuinturf voor een optimale structuur.
2. Onderhoud
De Lei-Glansmispel Louise heeft weinig onderhoud nodig, maar met de juiste zorg blijft hij op zijn best:
Snoeien: Knip in juni en september de uitgroeiende takken terug tot het rek. Dit bevordert een volle en strakke leiboom.
Binddraad: Controleer of takken goed zijn bevestigd aan het rekwerk en werk losse takken bij.
3. Water geven
Net als elke boom heeft de Lei-Photinia Louise water nodig om goed te groeien:
Bij aanplant: Geef 1 emmer water bij de aanplant. Daarna vanaf Maart met oplopende temperatuur met 1 tot 2 emmers per week.
Warme periodes: Bij temperaturen boven 25°C geef je 3-4 emmers water per week.
Let op: Goede afwatering is cruciaal, want natte voeten wordt hij niet blij van.
Tips voor een gezonde Photinia
Bescherming tegen kou: In het najaar kunnen er rode vlekjes op het blad verschijnen door koud en nat weer. Dit is normaal en trekt meestal vanzelf weer weg in de zomer.
Schimmel: Ruim gevallen bladeren tijdig op om schimmels te voorkomen.
Windgevoeligheid: Plant de boom op een beschutte locatie om schade door sterke wind te beperken.
Ontdek het zelf: jouw perfecte Lei-Photinia Louise
Of je nu een kleurrijk statement in je tuin wilt maken of extra privacy zoekt, de Lei-Glansmispel Photinia fr. Louise is een geweldige keuze. Bezoek ons met ons concept Discover your own tree om de bomen in het echt te bewonderen. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en jouw droomtuin werkelijkheid te maken!
Lees meerLees minderGat graven
Het gat moet ongeveer twee keer de hoogte en twee keer de breedte van het wortelgestel hebben. Maak vooral de onderlaag goed los om de waterafvoer te bevorderen. Als deze laag niet wordt weggehaald, kan er water blijven staan in het gat. Hierdoor gaan de wortels van de boom rotten en dat wil je natuurlijk niet.
Aanplanten
De boom moet op de juiste diepte geplant worden. Wat is dan de juiste diepte, vraag je je af? Dat is makkelijk te zien: de stam en de wortelhals (bij wortelgoed) hebben een andere kleur.
Bomen met blote wortel, ook wel wortelgoed genoemd, moeten zo snel mogelijk na levering geplant worden. Bij het planten houd je de bovenkant van de kluit of pot aan. Haal de pot of zak van de kluit af en… planten maar! Maar let op: nooit te diep. Bij leibomen of dakbomen zorg je er ook voor dat de rekken op dezelfde hoogte komen.
Slechte afwatering? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen.
En dan… Nu kun je het gat opvullen met een zak potgrond. De potgrond meng je met de uitgegraven grond. Bij bomen met een kluit mogen de ijzeren korf en jute nooit verwijderd worden. Waarom niet, wil je weten? Anders valt de kluit uit elkaar en beschadigt het wortelgestel.
Boompalen
Wij adviseren je om bij iedere boom één of twee boompalen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de boom scheef waait. Bovendien bevordert een boompaal de wortelgroei.
Wanneer je één boompaal plaatst, is het verstandig om deze op de windkant te zetten. De palen plaats je altijd buiten de kluit of pot. Bij wortelgoed is dit 30 tot 40 cm.
Tip: je kunt de boompalen een handje helpen door de gaten voor te boren met een grondboor en na te slaan met een hamer. Hierdoor staan de palen het stevigst. Vergeet ook niet om de grond rondom de palen goed aan te stampen.
De boomband wikkel je in een acht-vorm om de paal en boom. Daarna sla je met een hamer de boomnagels in de band en zit de boompaal vast.
Water geven
Bomen met kale wortel (wortelgoed) plant je wanneer de bomen in rust zijn. Er zitten dan nog geen bladeren aan en de boom verdampt niet. Je hoeft de boom daarom voorlopig nog geen water te geven. Wel is het verstandig om bij het aanplanten een emmer water te doen zodat de grond goed tussen de wortels zakt.
Bomen met kluit of pot? Om de grond goed te laten zakken, mag je jouw boom bij aanplant water geven. Zodra het voorjaar is, geef je ‘m - met mate - twee keer per week water. De boom moet dan zelf gaan ‘zoeken’. Als het warmer wordt en er zit meer blad aan de bomen, dan mag je jouw boom om de twee à drie dagen water geven. Bij tropische temperaturen elke dag.
Lees meerLees minderKennis maken
- Kleur van het blad Groen/Rood
- Wanneer zie ik bloemen? lente/zomer
- Bloemkleur
- Krijgt deze boom vruchten? ja
- Stamomtrek 4-6 cm
- Stamhoogte 120 cm, 140 cm, 150 cm, 160 cm, 170 cm
- Hoogte met levering 240 cm, 260 cm
- Met blote wortel, pot of kluit geleverd? In de winter in pot. In zomer in pot of doorgroeikluit.
- Wintergroen? ja
Wintergroen
Blikvanger
Vogelvriend
Privacy
2 Kleurig blad
Langzame groeier
Windgevoelig
Wintergroen
Blikvanger
Vogelvriend
Privacy
2 Kleurig blad
Langzame groeier
Windgevoelig