• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Herfst! Dè planttijd voor bomen!

Categorieën

      Waarom bomen aanplanten in het najaar?
      • Delen:

      05 / Oct / 2024

      Waarom bomen aanplanten in het najaar?

      Ontdek waarom bomen aanplanten in de herfst slim is! Lees onze tips voor een succesvolle herfsttuin, van het planten van de mooiste herfstbomen van Bomenkopen tot handige tuintips voor het najaar.

      Waarom bomen aanplanten in de herfst slim is + tips voor een succesvolle herfsttuin

      De herfst is een prachtig seizoen: de bomen kleuren, de lucht wordt frisser en het is dé perfecte tijd om je tuin onder handen te nemen. Wist je dat dit ook het ideale moment is om bomen te planten? In deze blog ontdek je waarom aanplanten in het najaar zo slim is, welke herfstbomen je kunt kiezen van Bomenkopen, en krijg je handige tuin-tips voor de herfst.

      De voordelen van bomen aanplanten in de herfst

      1. Sterke wortelontwikkeling In de herfst kunnen bomen zich volop richten op het ontwikkelen van hun wortelstelsel, omdat ze niet bezig zijn met het maken van nieuwe bladeren of bloemen. Door te planten in de koelere maanden hebben bomen in het voorjaar een voorsprong, omdat hun wortels al goed zijn ingeburgerd in de grond.

      2. Minder water nodig De grond is in de herfst vochtig door de regen, en omdat de zon minder fel is, verdampt er minder water. Dit betekent dat je nieuwe bomen minder vaak water nodig hebben dan wanneer je ze in de lente of zomer plant. Bovendien bespaart het je tijd en moeite!

      3. Bomen ervaren minder stress In de warme maanden kan een nieuwe boom last hebben van droogte en hitte. De koelere temperaturen van de herfst zijn veel zachter voor jonge bomen, waardoor ze minder stress ervaren en beter kunnen wennen aan hun nieuwe plek.

      4. Ruime keuze aan herfstbomen De herfst is het moment waarop veel kwekerijen hun bomen oogsten, dus je hebt een breed aanbod om uit te kiezen. Bomenkopen biedt een schitterend assortiment herfstbomen, zoals de Liquidambar met zijn prachtige rode en oranje herfstkleuren, de Amberboom, en de bijzondere Ginkgo biloba. Deze bomen geven je tuin meteen een warme herfstuitstraling.

      Tips voor het planten van bomen in het najaar

      1. Kies een strategische plek Denk goed na over de plaats waar je je nieuwe boom wilt planten. Bedenk hoe groot hij uiteindelijk zal worden en hoeveel zon hij nodig heeft. Zorg ervoor dat hij niet te dicht bij muren, schuttingen of andere bomen staat, zodat hij voldoende ruimte heeft om te groeien.

      2. Graaf een royaal plantgat Maak het plantgat minstens twee keer zo breed als de kluit van de boom en even diep. Dit geeft de wortels voldoende ruimte om zich snel te verspreiden in de grond.

      3. Voed de grond Voeg wat compost of goed verteerde mest toe aan de bodem voor extra voedingsstoffen. Dit helpt de boom om een goede start te maken.

      4. Water goed, maar wees spaarzaam Hoewel de herfst vochtiger is dan de zomer, is het nog steeds belangrijk om je boom direct na het planten goed water te geven. Dit helpt de wortels om goed contact te maken met de grond. Houd de boom de eerste weken in de gaten en geef indien nodig extra water.

      5. Bescherm je jonge bomen Gebruik een boompaal om jonge bomen extra steun te geven, vooral als het hard waait. Het plaatsen van een laag boomschors rond de stam is ook slim; dit beschermt de wortels tegen vorst en houdt de grond langer vochtig.

      Herfstbomen kopen bij Bomenkopen

      Ben je op zoek naar een prachtige boom voor in je tuin? Bij Bomenkopen heb je een ruime keuze uit herfstbomen die je tuin direct laten stralen. Denk aan de Liquidambar, die in de herfst schitterende tinten rood, oranje en geel laat zien, de Cornus of de Ginkgo biloba, bekend om zijn unieke waaiervormige bladeren die goudgeel kleuren in de herfst.

      Bomen zoals de Amberboom zijn perfect voor een kleurrijke herfsttuin. Deze boom is niet alleen sterk, maar geeft ook een prachtige kleurenshow in de herfstmaanden. Door nu te planten, zorg je ervoor dat deze bomen hun wortels goed kunnen vestigen en klaar zijn om in het voorjaar volop te groeien.

      Wat kun je nog meer doen in de tuin tijdens de herfst?

      Naast het planten van bomen is de herfst een geweldig moment om andere tuinklussen op te pakken. Dit is de tijd om je tuin klaar te maken voor de winter, zodat hij in het voorjaar weer in volle bloei staat. Hier zijn een paar ideeën:

      1. Verzamel bladeren en maak compost Laat afgevallen bladeren niet verloren gaan. Verzamel ze en gebruik ze als mulch of voeg ze toe aan je composthoop. Dit helpt je tuin van de nodige voedingsstoffen te voorzien.

      2. Snoeien en opruimen Vaste planten die uitgebloeid zijn, kunnen nu worden teruggesnoeid. Dit zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer fris beginnen. Laat winterharde siergrassen en planten staan; die bieden beschutting en structuur in je tuin tijdens de wintermaanden.

      3. Plant voorjaarsbollen Wil je in het vroege voorjaar genieten van bloeiende bloemen? Dit is het moment om bollen te planten, zoals tulpen, narcissen en krokussen. Ze zullen in de winter rusten en in het voorjaar zorgen voor een prachtig kleurenpalet.

      4. Vijveronderhoud Heb je een vijver? Zorg ervoor dat je afgevallen bladeren en organisch materiaal verwijdert, zodat het water schoon blijft en je vijver in balans blijft.

      5. Wintergroenten planten De herfst is ook een goed moment om winterharde groenten zoals knoflook, spinazie of boerenkool te planten. Deze gewassen kunnen goed tegen de kou en zorgen voor een vroege oogst in het voorjaar.

      Maak van je tuin een herfstparadijs!

      De herfst is een geweldig seizoen om in de tuin aan de slag te gaan. Of je nu een boom plant, je borders opruimt of bollen plant voor het voorjaar: er is altijd iets te doen! Met de juiste voorbereidingen zorg je ervoor dat je tuin gezond de winter doorkomt en je in het voorjaar direct kunt genieten van de resultaten.

      Tip: Vergeet niet om je herfstboom uit te zoeken bij Bomenkopen! Dankzij ons ruime assortiment vind je gegarandeerd een boom die je tuin een kleurrijke boost geeft.

      Veel plezier met het herfstklaar maken van je tuin!

      Meer inspiratie

      Bomentips van Bomenkopen.nl

      • Waarom bomen aanplanten in het najaar?
        05/Oct/24

        Ontdek waarom bomen aanplanten in de herfst slim is! Lees onze tips voor een succesvolle herfsttuin, van het planten van de mooiste herfstbomen van Bomenkopen tot handige tuintips voor het najaar.

        Bekijkarrow
      • Snoeien en behandelen
        06/Sep/24

        Het snoeien van bomen is superbelangrijk als je wil dat ze gezond en sterk blijven. Het helpt bij de groei, verbetert de vorm van de boom. In deze blog vertel ik je alles over snoeiwonden en hoe je ze goed kunt behandelen om je boom gezond te houden.

        Bekijkarrow
      • Bladval in de zomer: oorzaak en oplossing
        28/Aug/24

        Er zijn verschillende redenen waarom bomen en struiken hun bladeren al in de zomer verliezen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

        Bekijkarrow
      • Waarom kiezen voor de prunus laurocerasus als leiboom?
        27/Aug/24

        De prunus laurocerasus leiboom is een ware hotspot voor allerlei beestjes. Van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst gonst en zoemt het er van het leven. Bijen, vlinders en zelfs vogels vinden er een veilig plekje. Lees het hier!

        Bekijkarrow

      Bekijk alle berichten arrow

      Inloggen

      Wachtwoord vergeten?

      • Al je orders en retouren op één plek
      • Het bestelproces gaat nog sneller
      • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen