• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Ook in September kan je alle bomen aanplanten. Vind je ideale boom en deze wordt binnen 5 dagen bezorgd!

Categorieën

      Snoeien en behandelen
      • Delen:

      06 / Sep / 2024

      Snoeien en behandelen

      Het snoeien van bomen is superbelangrijk als je wil dat ze gezond en sterk blijven. Het helpt bij de groei, verbetert de vorm van de boom. In deze blog vertel ik je alles over snoeiwonden en hoe je ze goed kunt behandelen om je boom gezond te houden.

      Snoeien van bomen: snoeiwonden en hoe je ze behandelt

      Het snoeien van bomen is superbelangrijk als je wil dat ze gezond en sterk blijven. Het helpt bij de groei, verbetert de vorm van de boom en voorkomt gevaarlijke situaties met afbrekende takken. Maar snoeien brengt ook snoeiwonden met zich mee, die je boom kwetsbaar kunnen maken voor ziekten en plagen. In deze blog vertel ik je alles over snoeiwonden en hoe je ze goed kunt behandelen om je boom gezond te houden.

      Waarom is snoeien belangrijk?

      Snoeien heeft meerdere voordelen voor je boom, zoals:

      1. Gezondheid verbeteren: Door dood of ziek hout weg te halen, geef je de boom meer energie om gezonde takken te laten groeien. Dit voorkomt ook dat ziektes zich verspreiden.

      2. Betere vorm en structuur: Vooral jonge bomen hebben baat bij snoeien om een sterke, evenwichtige vorm te krijgen. Dit is ook handig als je bomen hebt die dicht bij een huis of voetpad staan.

      3. Meer licht en lucht: Door overvolle takken weg te halen, komt er meer luchtcirculatie en licht in de boom, wat schimmelvorming kan voorkomen.

      4. Veiligheid: Het regelmatig snoeien van dode of zwakke takken voorkomt dat deze afbreken en schade veroorzaken.

      Wanneer moet je snoeien?

      Het beste moment om te snoeien is in de late winter of het voorjaar. In deze periode staat de boom namelijk nog in rust. Hierdoor wordt de stress van snoeien beperkt en sluiten de snoeiwonden sneller. Bovendien zijn er in deze seizoenen minder insecten actief, waardoor je de kans op infecties verkleint. Snoeien in de zomer is minder ideaal, omdat bomen dan kwetsbaarder zijn voor ziektes.

      Wat zijn snoeiwonden precies?

      Elke keer als je een tak snoeit, veroorzaak je een wond op de boom. Deze wonden kunnen variëren in grootte, afhankelijk van hoe dik de tak is die je afzaagt. Een boom heelt deze wond niet zoals wij een snee zouden genezen. In plaats daarvan sluit de boom de wond af met nieuwe lagen hout en schors, een proces dat "afsluiting" heet. Dit duurt langer bij dikke takken dan bij dunne takken.

      Hoe groter de snoeiwond, hoe meer risico de boom loopt op infecties door schimmels en bacteriën die via de wond kunnen binnendringen. Het is daarom belangrijk om snoeiwonden goed te behandelen.

      Hoe behandel je snoeiwonden?

      Om snoeiwonden goed te behandelen en je boom gezond te houden, zijn er een paar handige tips:

      1. Gebruik de juiste snoeitechniek: Snoei een tak dicht bij de stam of zijtak, maar laat de ‘takkragen’ intact. Dit is een natuurlijk helend deel van de boom dat de wond helpt afsluiten.

      2. Maak de snoeiwond zo glad mogelijk: Gebruik scherp, schoon gereedschap om de snede netjes te maken. Dit bevordert de afsluiting van de wond.

      3. Wees voorzichtig met snoeibalsem: Hoewel het soms helpt bij grote wonden, is het niet altijd nodig. Laat de boom liever op natuurlijke wijze genezen, tenzij er een duidelijke kans is op schimmels of plagen.

      4. Nazorg: Geef je boom na het snoeien wat extra aandacht, zoals voldoende water en voedingsstoffen. Dit helpt hem sterk te blijven tijdens het herstelproces.

      5. Snoei niet te veel: Snoei nooit meer dan 25% van de kroon van de boom in één keer. Het is beter om dit over meerdere jaren te verdelen.

      Conclusie

      Snoeien is niet alleen belangrijk voor de schoonheid van je boom, maar ook voor zijn gezondheid. Door snoeiwonden goed te behandelen en op het juiste moment te snoeien, help je je boom sterk en gezond te blijven. Dus, plan je snoeibeurt in de late winter of het vroege voorjaar, gebruik goede technieken, en zorg ervoor dat je boom na de snoei goed verzorgd wordt. Je bomen zullen je er dankbaar voor zijn!

      Meer inspiratie

      Bomentips van Bomenkopen.nl

      • Snoeien en behandelen
        06/Sep/24

        Het snoeien van bomen is superbelangrijk als je wil dat ze gezond en sterk blijven. Het helpt bij de groei, verbetert de vorm van de boom. In deze blog vertel ik je alles over snoeiwonden en hoe je ze goed kunt behandelen om je boom gezond te houden.

        Bekijkarrow
      • Bladval in de zomer: oorzaak en oplossing
        28/Aug/24

        Er zijn verschillende redenen waarom bomen en struiken hun bladeren al in de zomer verliezen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

        Bekijkarrow
      • Waarom kiezen voor de prunus laurocerasus als leiboom?
        27/Aug/24

        De prunus laurocerasus leiboom is een ware hotspot voor allerlei beestjes. Van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst gonst en zoemt het er van het leven. Bijen, vlinders en zelfs vogels vinden er een veilig plekje. Lees het hier!

        Bekijkarrow
      • Plant jij je boom ook in september?
        24/Aug/24

        In september en oktober zijn de temperaturen lekker koel, maar de grond is nog warm van de zomer. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor bomen om hun wortels te laten groeien.

        Bekijkarrow

      Bekijk alle berichten arrow

      Inloggen

      Wachtwoord vergeten?

      • Al je orders en retouren op één plek
      • Het bestelproces gaat nog sneller
      • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen