• Discover your own tree
  • Vanaf €99 gratis verzending van bomen in NL!
  • Zie direct je CO2 compensatie
Ook in September kan je alle bomen aanplanten. Vind je ideale boom en deze wordt binnen 5 dagen bezorgd!

Categorieën

      Bladval in de zomer: oorzaak en oplossing
      • Delen:

      28 / Aug / 2024

      Bladval in de zomer: oorzaak en oplossing

      Er zijn verschillende redenen waarom bomen en struiken hun bladeren al in de zomer verliezen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

      Bladval in de zomer: oorzaken en oplossingen

      Bladval is een natuurlijk verschijnsel dat we meestal in de herfst verwachten. Maar wat als je in de zomer al bladeren op de grond ziet liggen? Zomerse bladval kan zorgwekkend zijn, vooral omdat het vaak een teken is dat er iets mis is met je boom of plant. In deze blog leggen wij uit wat de oorzaken kunnen zijn van bladval in de zomer en wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

      Oorzaken van bladval in de zomer

      Er zijn verschillende redenen waarom bomen en struiken hun bladeren al in de zomer verliezen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

      1. Droogte en watertekort: In de zomer kan het soms lang droog blijven, vooral tijdens een hittegolf. Als een boom niet genoeg water krijgt, kan hij zijn bladeren laten vallen om te overleven. Dit is een verdedigingsmechanisme om het verlies van vocht te minimaliseren. Jonge bomen en bomen die net geplant zijn, zijn extra gevoelig voor droogte.

      2. Teveel water: Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kan te veel water net zo schadelijk zijn als te weinig. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, waarbij de wortels geen zuurstof meer krijgen en afsterven. Hierdoor kan de boom geen voedingsstoffen en water meer opnemen, wat leidt tot bladval.

      3. Hittestress: Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat een boom oververhit raakt, wat leidt tot bladval. Net als bij droogte probeert de boom zichzelf te beschermen door minder blad te dragen.

      4. Schimmel- of insectenplagen: Bepaalde schimmels en insecten kunnen ervoor zorgen dat bladeren geel worden en voortijdig afvallen. Een bekende boosdoener is de meeldauwschimmel, die vooral in vochtige zomers actief is. Ook bladluizen en spintmijten kunnen bijdragen aan bladverlies.

      5. Bodemproblemen: Slechte bodemgesteldheid, zoals een gebrek aan voedingsstoffen of een slechte drainage, kan ook leiden tot bladval. Als de boomwortels niet goed water of voeding kunnen opnemen, kan dit stress veroorzaken, wat weer kan leiden tot bladverlies.

      6. Verplantingsstress: Als je een boom of struik hebt verplant, kan deze last hebben van verplantingsstress. Dit gebeurt vooral als de boom in de verkeerde tijd van het jaar is verplaatst, of als de wortels beschadigd zijn geraakt tijdens het proces.

      Oplossingen voor zomerse bladval

      Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om bladval in de zomer te voorkomen of te verhelpen:

      1. Voldoende water geven: Zorg ervoor dat je bomen en planten voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Geef liever één keer per week diep water dan elke dag een beetje. Dit helpt de wortels om dieper in de grond te groeien. Zorg er ook voor dat de grond niet te nat blijft, en controleer of er geen water in de grond blijft staan.

      2. Bodemverbetering: Controleer de bodemkwaliteit en voeg indien nodig compost of mulch toe om de grond te verbeteren. Dit helpt de wortels om beter water en voedingsstoffen op te nemen.

      3. Bescherming tegen hittestress: Bij extreme hitte kun je bomen beschermen door ze te besproeien met water of door een tijdelijke schaduwdoek op te hangen. Dit helpt de temperatuur rond de boom te verlagen.

      4. Plagen en ziekten bestrijden: Controleer regelmatig op tekenen van schimmels en insectenplagen. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen om je bomen gezond te houden.

      Conclusie

      Bladval in de zomer is niet iets om te negeren, want het kan wijzen op onderliggende problemen met je bomen of tuin. Door te begrijpen wat de oorzaken zijn, kun je actie ondernemen om je bomen gezond te houden en toekomstige bladval te voorkomen. Zorg voor voldoende water, verbeter de bodem en bescherm je bomen tegen hitte en plagen om een groene en gezonde tuin te behouden, zelfs in de warmste maanden van het jaar.

      Meer inspiratie

      Bomentips van Bomenkopen.nl

      • Snoeien en behandelen
        06/Sep/24

        Het snoeien van bomen is superbelangrijk als je wil dat ze gezond en sterk blijven. Het helpt bij de groei, verbetert de vorm van de boom. In deze blog vertel ik je alles over snoeiwonden en hoe je ze goed kunt behandelen om je boom gezond te houden.

        Bekijkarrow
      • Bladval in de zomer: oorzaak en oplossing
        28/Aug/24

        Er zijn verschillende redenen waarom bomen en struiken hun bladeren al in de zomer verliezen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

        Bekijkarrow
      • Waarom kiezen voor de prunus laurocerasus als leiboom?
        27/Aug/24

        De prunus laurocerasus leiboom is een ware hotspot voor allerlei beestjes. Van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst gonst en zoemt het er van het leven. Bijen, vlinders en zelfs vogels vinden er een veilig plekje. Lees het hier!

        Bekijkarrow
      • Plant jij je boom ook in september?
        24/Aug/24

        In september en oktober zijn de temperaturen lekker koel, maar de grond is nog warm van de zomer. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor bomen om hun wortels te laten groeien.

        Bekijkarrow

      Bekijk alle berichten arrow

      Inloggen

      Wachtwoord vergeten?

      • Al je orders en retouren op één plek
      • Het bestelproces gaat nog sneller
      • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen